31 Ağustos 2020 Pazartesi

BEBEĞİN ANNEYLE YATMASININ RİSKLERİ



Bebeklerin anneyle birlikte yatmalarının güven duygusu oluşturduğunu yazmıştım.

İlk doğdukları günden itibaren ister anneyle bebeğin aynı oda da uyuması ister aynı yatakta uyumaları her ikisi de bebeğin daha huzurlu olmasını ve kendini güvende hissetmesini sağlıyor. Ancak anneyle bebeğin aynı yatakta uyurken dikkat etmeleri gereken noktalar var.

Öncelikle yeni doğan bebek ile anne aynı yatakta yattığında yatağı sadece ama sadece ikisi paylaşmalı. Baba bir süre anne ve bebeği baş başa bırakmalı.

Eğer bebek yatağa monte edilmiş bir yatakta yatacak ise, bağlantının iyi yapıldığından emin olunmalı.

Bu şartları yerine getirdiyseniz eğer aşırı yorgunluk ve uykusuzluk haliniz yok ise bebeğinizle uyuyabilirsiniz. Ancak eğer çok yorgun ve uykusuz iseniz bebeğinizle uyumanız riskli olabiliyor.

Çünkü; bebeğinizle yan yana uyuduğunuzda her kıpırdamasını, her hareketini sizin hissedecek derinlikte bir uyku uyumanız gerekir. Eğer aşırı yorgun ve uykusuzsanız uyku ağır gelecek ve bebeğinizin dönüşü, uyanık oluşu vs bunları duyamayacaksınız.Hamileliğin son haftalarındaki o uykusuz geceler, o minik tekmelere uyanmalar hep bizleri bu hafif uykuya hazırlamış olsada yine de çok yorgun ve uykusuz olduğunuz günlerde yanyana yatmamanızda fayda var. Bebeği duymamanızın yanı sıra uyuyup bebeğin üzerine kayma, kolunuzu atma vb gibi tehlikelerde olabilir. Ben yanyana uyurdum ama emzikleri düşse uyanırdım lütfen kendinizde bu gücü görüyorsanız yanınıza alın.

Siz yine birlikte uyumak istiyorsanız, yanınızda her kim varsa ondan uyuyunca bebeği beşiğine yatırmasını ya da yanınızda kalıp siz uyanana kadar bebeğe dikkat etmesini isteyebilirsiniz.

Lohusalık, annelik müthiş bir duygu ama bir o kadar da zor . Bu yüzden yardım istemekten, bebeğe ve kendinizi şımartmaktan kaçınmayın.Riskler var diye ne bebeği huzursuz edin ne de kendinizi onun o kokusundan mahrum bırakın.Yalnız değilsiniz, size destek olacak gözlemleyip bebeği koruyacak mutlaka biri vardır etrafınızda.

Bebek kokusuyla uyumak cennette koşmaya benzer.

Sevgiyle kalın...

Nermin Merve Bozdoğan 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder