29 Ağustos 2020 Cumartesi

ANNEYLE YATAN BEBEKLERDE BAĞIMLILIK DEĞİL GÜVEN OLUŞUR



Daha anne olacağımı öğrendiğim  gün başladım okumaya. Önce pedagogların, doktorların kitaplarını  sonra tecrübeli annelerin kitaplarını ve bloglarını okudum. Okuduklarımdan anladığım, bildiğimiz bazı katı kuralların pekte doğru olmadığı hatta bazı bilgilerin yanlış olduğuydu.

Bunlardan biri, yeni doğan bebeğin anneyle birlikte uyuması.Toplum olarak şunu kabullenmiş durumdayız, bebek hiç bilmediği bir dünya'ya doğar ama anneyle birlikte uyumaz.

Neden ?

Çünkü, anneyle birlikte uyuyan bebek eğer anne uykuya dalar ve bebeğin üzerine yatarsa bebek boğularak ölür.

Bu bilgiyi hemen hemen her anne bilir ve buna göre hareket eder, oysa bu bilgi bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgi değil sadece bir düşünce.Tam aksine yapılan araştırmalara göre, anneyle uyuyan bebeklerin daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu oldukları gözlemlenmiş.

*Bir kere anneyle uyuyan bebek, annenin varlığını hissederek güven duygusu yaşar.Kendini güvende hisseden bebekler daima daha huzurlu ve daha mutludurlar.

*Anneyle uyuyan bebeklerin  uykuları daha derin, daha kaliteli ve daha uzun süreli olur.

*Anne'nin bebeğiyle yatması, gece emzirmelerini daha sık ve daha uzun yapabilmesine olanak sağlar. Sık emzirmekte anne sütünü çoğaltır.Yani annenin bebeğiyle uyuması süt oluşumunu da olumlu yönde destekler.

*İsviçre'de yapılan araştırmalarda, bebeğiyle uyuyan annelerin, emzirme esnasında salgılanan hormon düzeyinde artış, rahim kaslarında esnemeyle daha kısa sürede eski halini aldığı ve sütün daha fazla salgılandığı gözlemlenmiş.

*Anne göğsünde uyuyan bebeğin, anne kalp ritminin etkisiyle daha düzenli nefes aldığı ve oksijeni daha verimli kullandığı görülmüş.

Notre Dame Üniversitesi Anne-Bebek Uyku Davranışları Laboratuvarı’nda yapılan
çalışmalarda,bebeğin anneyle yatmasının hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan çocuğa fayda
sağladığını, bu yakınlığa annenin de ihtiyacının olduğunu göstermiş.

*Yeni dünyaya gelmiş bebeğin ve lohusa annenin birlikte uyumaları kaybetme kaygılarını hafifletir. Daha iyi bir uyku uyur ve daha mutlu uyanırlar.

*Ve en önemlisi de, anne bebek arasındaki o müthiş duygusal bağı güçlendirir.Anneyle yatan bebeğin bağımlılık duygusu değil güven duygusunun geliştiği gözlemlenmiş.

Tüm bu sebepleri bilerek ve isteyerek, doğdukları gece ağladıklarında Lal ve Can'ı göğsüme alıp uyutmuştum, inanılmaz huzurla uyumuşlardı.Aslında Lal ağlamamıştı ama ben onu da göğsüme alıp uyutmuştum. Taburcu olup eve gittiğimizde de ilk altı ayı aynı oda da geçirdik, ikiz oldukları için ikisini birden yanıma alıp uyuyamıyordum ama o gece birinde bir huzursuzluk varsa hiç bebeği yormadan direk yanıma alıyordum , birlikte uyuyorduk.

Anne ve bebeğin birlikte yatması sakıncalı diye bilinir oysa tam tersidir. Anne bebeğiyle uyursa bebeğinde, annenin de daha huzurlu, daha derin ve daha sağlıklı uykuları olur.

Eğer bir bebeğin uyku problemi yoksa o bebek dünya' nın en kolay ve en keyifli bebeğidir.

Peki hiç mi riski yok? Var tabi ki gelin onuda bir sonraki yazımda yazayım.

Sevgiye kalın...

Nermin Merve Bozdoğan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder