14 Haziran 2016 Salı

Yürüteç ve Zararları



Biz nedense yürüteçe meraklı ve bir o  kadar bağımlı bir toplumuz.  Daha bebek anne karnındayken bile alındığına şahit olmuşluğum vardır.

Şimdi haksızda değiliz hani şu yürüteçlerin güzeliğine baksanıza.


Yürüteç değil oyun parkı mübarekler.

Nedir bunlar ne işe yarar yürüteç?

Bebek henüz oturmaya başlamışken,  sadece kasıklarından asılı durmasını sağlayan, bütün bedenin ağrlığını kalça ve omuriliğe yükleyen, tekerlekleri sayesinde hareket edilebilen, çocukların hiçbir şekilde fizyolojik gelişimlerini desteklemeyen, yürümeyi öğrenmesi için kullanılan ancak yürümeyi geciktiren ama ebevynlerin hayatını kolaylaştıran dört ayaklı canavar.

Canavar diyorum çünkü;

*Yürüteç henüz gelişmekte olan kalçaya tüm bedenin ağarlığını verdiğinden kalçada fiziki hasarlara  neden olabiliyor.



*Beden henüz yer çekimine karşı koyacak hazır olmadığından,   yığılmış şekilde durur ya da yaslanıp eğri durur ve omurilik eğriliğine sebep olur.

*Özelllikle erkek bebeklerde testise baskı yapar ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek ciddi sağlık sorunlarına sebep olur.


*Daha yere basmayı öğrenmemiş bebek, yürüteçte kendini parmak ucuyla ittiğinden ayak yapısında bozukluk meydana gelebilir.

* Yürümeyi bilmeyen bebek hedefe ulaşmak için  yürüteçi tek çözüm  gördüğünden alışkanlık yapar ve yürümek için  zorluk çeker dolayısıyla yürüme süreci uzar.

* Yürüteç  dört tarafı kapalı olduğundan istediği hedefe dokunamayıp, sınırlandırılmış hissi vererek psikolojik olumsuzluklar doğurabilir.

Tüm bunların yanında ciddi bir sorun daha var ki o da Amerika’da tutulan kayıtlar sonrası 1-12 aylık bebeklerde kafa travma sebebi %90 yürüteç kazaları olarak belirlenmiş.

Yürüteç sadece ve sadece biz annelerin biraz nefes almasını sağlar ama telafisi olmayan sonuçlar doğuruyor olduğunu unutmamak gerekir.

Bırakın bebekleriniz sağlıklı, özgürce, keşiflerin mutluluğuyla ve keyifle hayata atılsınlar.Hayata yetiştirilen bir birey icin bundan daha güzeli ne olabilirki.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder