7 Haziran 2016 Salı

Bebekoloji Konferansı 2016


e-bebek zincir magazalarının gönderdiği SMS daveti ile haberdar olduğum Bebekoloji Konferansı’na katıldık geçtiğimiz haftasonu.Herkese açık bir konferans olsa da blogger olduktan sonra aldığım ilk davet olduğu için sonsuz heyecanlıydım. Bir de kızım Lal ile birlikte başbaşa çıkıp hem eğlenip, hem bilgilendiğimiz ilk gün olması da ayrıca özeldi benim için.



Sabah güzelce kahvaltımızı yapıp,Can ile oynayıp meyve sularını içirdikten sonra çıktık yola.Can sabah uykusuna dalmış Lal de her an uyumak üzere olduğu için yolda hiç sıkıntı yaşamadık. Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenen organizasyona girdiğimiz an Can’ı getirmediğime pişman olsam da hafif ateşi olduğu için evde kalması onun için daha doğru olduğunu düşünerek anın tadını çıkarmaya başladık.




Uyku danışmanı Pınar Sibirsky, Psikolog Gülçin Karadeniz ve Azra Kohen ile Bebeklerde Uyku paneline girdik önce.Lal yanımda oyalanırken bende kısa kısa notlar aldım. Diyorlarki,

*Eyyy anne baba 0-2 yaşındaki bir bebeğin günde en az 11 saat uyku uyuması gerekir, yarına bebeğini güçlü hazırlar, gıda kadar gereklidir uyku.

*Eğer sen şekerli gıda veriyorsan bebeğine uykuya dalmasına engel olur haberin ola.Sorgulama sakın neden uyumakta zorlanıyor diye verme şekeri ihtiyacı yokki tadını da bilmiyordu alıştırdıysan bilemem ama eğer halen şeker hiç vermedisen aynen devam et doğru yoldasın.

*Uyku uyku getirir,yani uykudur uykunun mayası dikkat et. Düzenli gündüz uykusunu alırsa bebeğin akşam uyuturken zorlanmazsın. Yok ben ondan akıllıyım gündüz uyumasın gece erken uyur dıyorsan işte burda yanlışsın gündüz uyumayan çocuk gece uykusunda zorlanır. 

*İnsan hayatında bir alışkanlıktır uyku ona göre bir düzeni olur ve olmalıdır. Uyku saatleri aksadımı vay haline ,uyku saati gelmiş halen uyku modunda değilde sen yine de geç uyku hazırlığına gör bak saati geldiyse nasıl hemen uyku moduna girecektir.

*Olmadı uykuya geçiş hazırlıklarını sen oturt,her uykudan önce bir uyku rituelin olsun mesela,sabah nasıl kalkınca dişlerin fırçalanıyor uykudan önce de uyku ritielleri belirle mutlaka, korkma sıkılmaz hergün aynı şeyi yapmayacaksın ki benzer rituellerin olmalı inan bana uyku uyuyacağını anlar ve kendini ona hazırlar.

*Herşey ok ama olmuyorsa sende kendini bir dinginle,sen annesin senin psikolojinin etkisi öyle ağırki,sabırlı olmalısın uyku eğitiminde yılmadan sakin ve gayet pozitif durmalısın. 

Bunları söylemesi kolay diyen çok olacak eminim, ama hepsi doğru.Hamileyken o kadar çok kitap okudumki hepsinde benzer bilgiler vardı.Ben uyku eğitimine doğdukları gün başladım ve çok şükür bir gün bile uykusuz kalmadım.



Panel bitince attık kendimizi organizasyonun renkli köşesine,sevgili komşu kardeşimiz Can’ın babasını gördüm ‘’Smilac’ standında. Biz de ‘’Smilac kullanmış ve çok memnun kalmıştık. Eğlenceli resimlerimizi çekmek istediler ama Lal durmadığı için 2 denememizde bir felaketle sonuçlandı.



Sevgili Melek İçmeli ile karşılaşmıştık,‘’Pili Bitmeyen Anne’’olarak Duracell standında kendisini ziyaret ettik,resimler çektirdik.Enerjisine her zaman hayranım, bu arada www.hell-in.com’dan artık yazılarını da takip edebilirsiniz. Duracell ile Pili Bitmeyen Yeterli Anne Baba Olmak paneline katıldık daha sonra,Pedagog Gözde Erdoğan ve Çocuk Gelişim Uzmanı İlknur Güven bizlerle birlikte oldu. Ne yazıkki Lal bu panele eşlik edip pili bitmeyen anne olmamı kanıtlamak adına iki dakika durmadan koşturdu,not alamadım ama kafama takılan en önemli noktayı paylaşıyorum sizlerle; *Siz herşeyden önce sizsiniz kendinize bakar, vakit ayırır, bakım yapar ve mutlu ederseniz yolun zor kısmı bitti demektir. Sakın anneler,sakın kendinizi bırakmayın en kötü bir oje sürmek ya da bir türk kahvesi keyfi bile sizi motive edecek ve inanın enerji verecektir. Bebeğiniz 24 saat hiç ama hiç uyumuyor olamaz değil mi? Bu süreçte bebeğinize göre yaşıyor olsanızda lütfen kendinizi
ihmal etmeyin. Bu panelide keyifle bitirip yine kendimizi attık dışarı, standları tek tek gezip bol bol fotoğraf çektirdik.

Lal’im prenses oldu ama beğenmedi prensesliği sanırım bakanıza surata. Çizgi film kahramanlarıyla da söyleşi 
yaptık hatta resmimizi bile çeken olmuş. Dr. Gülnihal Şarman ve Vlogger İrem Güzey’İn katıldığı Çocukla Güvenli Seyahat panelinin yarısında ayrıldık çünkü Lal yorulmuş uykusu gelmişti. Her ne kadar biz asla ve asla kemersiz,koltuksuz yolculuk etmiyor olsakta bilmediğimiz kötü örnekleri duyunca ne kadar doğru yaptığımı düşünüp ağlamalarının yolculuklardaki tehlike karşısında ne kadar anlamsız olduğuna bir kez daha
inandım.

,
Şimdi Lal oturup söyleşiyi dinlemedi herhalde diyebilirsiniz,bu yüzden bol bol ölümsüzleştirdim bu anları, sağolsun kızım gayet sessiz ve sakin kendi kendine oyalandı ve annesinin notlar almasına izin verdiği için sizlerinde aracılığıyla kızıma bir kez daha çok teşekkür ederim. Can’a da hediyelerimizi alıp gittik. Bir sonraki Bebekoloji Konferansında yeniden buluşmak ümidiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder