20 Temmuz 2022 Çarşamba

Japonlar'da Beslenme Alışkanlıkları




 Uzun Ömürlü Japon'ların Beslenme Alışkanlıkları ;

Japonlar, genelde hep zayıflardır, bunun da sebebi çok miktarda sebze tüketip çok az miktarda et tüketiyor olmaları .Ama sadece bununla kalmıyor tabi ki.

Her yemeğe başlangıçta tekrarladıkları ''Hara Hachi bu'' cümlesini de hafife almamak lazım. 

Hara Hachi bu ; Midenin sadece % 80 'ini doldur.

Tıka basa yemek yiyip, hücrelerinin uzun süreli sindirimle uğraşarak fazla enerji tüketmemesi için yeterli miktarda doyduklarında durmayı tercih ediyorlar.

Onlara göre, ki bence bizim içinde aynı şeyler geçerli, fazla yemek yemeye, atıştırmaya, yemekten sonraki tatlılara, çay yanındaki çekirdeklere, cipslere gerçekten ihtiyacımız yok geçici olarak mutluluk veren beslenmeler sadece. Vücudumuza gereksiz yük alarak, hem ağırlaşıyoruz hem de enerjimizi sindirim için gereksiz harcıyoruz.

Japonlar için, sunum da çok önemli. Yemeklerini genellikle çok çeşit yemeği, farklı tabakla ama küçük miktarlarla servis ediyorlar. Böylece önce  gözleri çok yemek görüp doyuyor   ama midelerine az yemek gidiyor.

Yapılan araştırmalara göre sofraya konulan çeşitli yemekler , çok yiyor hissi verir ama sofradan tıka basa doymadan kalmayı sağlıyormuş.

Biz de çok çeşit yaparız aslında, ama biz çeşitlerimiz koca koca tabaklarla, dolu dolu servis ederiz. Biz yaparız 1 kg zeytinyağlı taze fasülye hepsini koyarız sofraya.O çok zayıf dediğimiz Japon’lar ise; sofralarına 5 çeşit zeytinyağlı koyar ama hepsini toplasan 1 kg etmezmiş.

Kural basit aslında ,

*Bolca sebze 

*Haftada 2-3 balık 

*Az ye , sofradan tıka basa doymadan kalk 

*Sofraya çok çeşit ama  az sunumlar hazırlar.

IAfiyet olsun yerine…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder