3 Temmuz 2022 Pazar

- SİVAS - Gezilecek Yerler ? Nerede Kalınır?Ne Yenir? Ne Alınır?



 





SİVAS

Bu kış gittiğimiz Kars seyahatimizin dönüşünü  Doğu Ekspresi’nin  yataklı vagonu ile yapmak için günlerce sabahladım bilgisayar başında. En sonunda  Doğu Ekspresi treninde yer bulamayınca Sivas’tan Ankara’ya  4 Eylül Mavi trenine yataklı vagona yer buldum ve hiç nasıl gideriz, nerde kaç gece kalırızı diye düşünmeden aldım biletleri . Çünkü, tek derdim yataklı vagon ile yolculuk yapıp o keyfi yaşamaktı.

Bu seyahati planlarken, elimde Sadece Kars’a gidiş uçak bileti ve Sivas’tan dönüş tren bileti vardı. Herşeyi Kars’a gidiş ve Sivas’tan dönüş biletimize göre organize edip ayarlamak pek kolay olmadı ama müthiş keyifli bir seyahat oldu. Kars’tan Erzurum’a Doğu Ekspresi ‘nin Yataklı Vagonu geçip iki gece Erzurum’da kaldık, sonra da Erzurum’dan  Sivas’a Doğu Ekspresi’nin Pulman Koltuk vagonu ile geçtik.Tabi bu konaklama sayısı hep boş bulup düşünmeden aldığım tren biletlerine göre ayarlandı.

Sivas, 

Doğu Ekspresi ile 4 Eylül Mavi trenilerinin geçtiği ilk ortak nokta. Bu yüzden Kars seyahatinizde sizde benim gibi illa yataklı vagon ile yolculuk etmek istiyorsanız alternatif olarak Sivas’ı da seyahat planlarınıza ilave edebilirsinizki bence mutlaka eklemelisiniz.Görülmeye değer bir şehirmiş.



Sivas’a vardığımızda saat 23:30 idi direk taksiye binip otele geçtik. Otele giderken en meşhur caddesi İstasyon Caddesin’den geçtik öyle geniş ve öyle uzun bir caddeki, ışıl ışıl dükkanlar, her çeşit mağaza,  tanıdık markalar Kars ve Erzurum’dan sonra çok hareketli ve canlı gelmişti. Ama saat daha 12 bile olmadan bütün mağazalar kapanmış, o ışıl ışıl cadde de inlerle cinler top oynuyorlardı.

Sivas’ta Buruciye Otel’de kaldık

Gitmeden önce netten araştırıp bulmuştum. Sivas’ın en yeni ve en lüks oteli diye geçiyor ama gittiğimizde geç olmuş diye sıcak su yoktu. Benden size minik tavsiye böyle küçük aksaklıkları göze alırsanız, hayal kırıklığı yaşamayıp seyahatinizin her halinden keyif alırsınız.

Sivas’ta Nasıl Gezdik?

Otelde sadece bir gece kaldık,  ertesi sabah annemin orada yaşayan arkadaşı Fatma Abla ile buluştuk. İyiki Fatma Abla vardı ve bizi aldı çünkü biz o bavullarla o karlı yollarda mümkün değil ne yürüyebilirdik ne de gezebilirdik.Maalesef tren garlarında büyük şehirler gibi bavul emanet edebileceğiniz yerler olmuyor. Sağolsun Fatma Abla, bir rehber gibi bizi gezebileceğimiz her yere götürdü ve bir günde şahane bir Sivas gezisi yapmış, Sivas’a dair ne varsa görüp gezmiş olduk. Kendimiz  1 değil 3 günde kalsak bu kadar yeri, böyle bilinçli bir şekilde gezemeyebilirdik. Gerçekten bir  şehri yaşayandan dinleyip , onunla gezmek çok başka.


Biz, Şubat ayında oradaydık.Yollar karlı, temizlenmemiş insanlar kendi dükkanlarını kendileri temizliyordu.Halkın en çok dert yandığı konuda sanırım kaldırılmayan karlardı.



Sivas’ta Ne Yenir?

Aslında öyle çooook meşhur bir yemeğini duymadık. Bize özel Etli Ekmek yaptırdılar bayıla bayıla yedik çünkü yumuşacık çok lezzetliydi. Birde Çifte Minare Çarşısının içinde oralet içik, eski İstanbul gibi geldi bana. 

O çarşı’nın havasını solumak için Sivas’a giderseniz çarşya girmeden ve bir oralet içmeden dönmeyin derim.

Sivas’tan Ne Alınır?

Sivas’ta en çok bakır eşyalar var. Çarşının içine girdiğinizde hemen hemen her dükkanda bakırlar, tesbihler ve çokça bıçak görüyorsunuz.



Giderken ‘’Sivas’ta ne yaparız? Nasıl geçer zaman?’’ diyordum ama şimdi İyiki Sivas’a gitmişiz diyorum gerçekten çok farklı bir havası, kendine has kültürü ve gezilip görülmeye değer bir sürü yeri var.

Sivas’ta Nereleri Gezdik?

Biz bir günde sadece,

* Çifte Minareli Medrese



* Sivas Kent Müzesi



* Bürücüye Medresesi



* Bakırcılar Çarşısını gezebildik. 



Hepsi aynı yerde yürüyerek gidebiliyorsunuz . Hepsini ayrı ayrı yazıp anlatacağım ama Sivas Kent Müzesine mutlaka gitmenizi tavsiye ederim orayı gezince bütün Sivas’ı , tarihini, dününü, bugününü görmüş gezmiş kadar oluyorsunuz.

Sivas’ta Gezilecek Yerler

*Çifte Minareli Medrese

*Sivas Kent Müzesi

*Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi

*Bürücüye Medresesi

*Gök Medrese

*Sivas Arkeoloji Müzesi

*Ulu Camii

*Kangal Balıklı Kaplıca

*Gökpınar Gölü

*Şuğul Vadisi

*Gemerek Sızır Şelalasi

*Zara Tögürge Gölü

*Hafik Gölü

*Sivas Eğri Köprü

Merak ettiğiniz konularla ilgili bana her zaman yazabilirsiniz.

e-mail : bozdogannmerve@gmail.com

 

Sevgiler

NERMİN MERVE BOZDOĞAN                   

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder