26 Şubat 2016 Cuma

5 Aylık Ikizlerin Kütüphanesi Vardı




    Doğumdan önce, bazı akşamlar  televizyonu kapatır kitap okurduk eşimle. İş hayatı,hayat koşturmacası derken günlük yorgunluğumuzu attığımız en keyifli zamanımızdı kitap okuduğumuz saatler. Hatta ben genellikle yatak odasında okumayı tercih edip, kitap okumanın verdiği  rahatlama, dinginlik, sessizlik, huzur ve mutlulukla uykuya dalardım.

    İkizleri beklerken, genelde okuduğum kitaplar  ‘’Bebek Eğitimi’’ ve  ‘’İkizlerin Gelişimi’’  olarak  tür değiştirmiş olsalarda onlarda bile aynı huzuru bulabiliyordum.

    Kitap okumak kimisi için zorundalık, kimisi için merak, kimisi için heves , kimi içinde eğlence olsa da her ne sebeple olursa olsun benim için en mükemmel alışkanlıktır. Bizler gibi kitap okumayı yaşam tarzı haline getirmiş insanlar da var tabiki.Hayata dair herşeye karşı bilgili, tecrübeli, herşeye alışkın ve de zora karşı güçlü olmalarını kitap okumaya borçlu bir çok kitap kurdu tanıyorum. Acı ama gerçek , insanların en büyük ayrımı işte burda ortaya çıkıyor. Hayata karşı tecrübeli, sosyal ortamlarda fikir sahibi, sohbetlerde zengin kelime dağarcığı , emeğe saygısı ,sanata düşkünlüğü  olan bireyler için  iş başa düşüyor...

    Kitap okumayı yaşam tarzı haline getiren ebevynler olarak , ikizlerimizin kitap okuma alışkanlıklarını sağlamak için daha 5 aylıkken başladık çalışmalara. Onlara ilk oyuncak olarak kumaştan kitap almıştım henüz sadece tutabiliyorlardı. Bir kaç ay sonra ellerine çıngırak verdiğimde hiç bir zevk almayıp kitaplarla oynamaktan daha büyük zevk aldıklarına şahit olunca ne kadar yerinde bir karar verdiğimi görmüştüm.

   Zaman geçtikçe müzilki kitaplara geçtik,  pek faydası olmadı aslında müzik dikkatlerini dağıtıyordu ama tabiki sayfaları çevirmeyi öğrenmelerine yardımcı olmuştu.  Kitapların yüzleri onlara dönük elinizde tutup hikayeleri anlattığımızda  nasıl dikkatle dinlediklerini ve çevirdiğimiz sayfaları nasıl takip ettiklerini  gördükçe inandım doğru yolda olduğumuza.


    Sonra bir cesaret , daha 7  aylık ikizlerle kitap fuarına gittik. Her sene istisnasız gittiğim kitap fuarında bu sene çocuk  kitapları ilgi alanım olmuştu .Pearson yayıncılığın standında kendilerini kaybettiler, daha minicikken kitapla oynayan ikizler kitaplara hiç yabancı değillerdi hatta sonsuz ilgliyle zaman geçirdiler. Bir sürü kitapla döndük eve artık ikizlerin de minik bir kütüphaneleri vardı.

    Tabiki bunları yaparken yanlarında kitap okumayı ve kitabla vakit geçirmelerini sağlamayı  ihmal etmeyin. Çünkü söyleneni değil yapılanı yapmaya sonsuz merak var içlerinde...



Artık 11 ayı geçtiler  ve her ikiside itinayla kitapların  sayfalarını çeviriyorlar.

Farkındalık yaratıcı kitapları ezberlemişler bile sayfaları çevirince direk farklı olanı buluyorlar.

Zıt kavramlar için aldığımız kitabı anneanneleri sayesinde hatim etmişler  ‘’Hani açık kapalı’’ deyince direk o kitabı buluyorlar.

 Hatta oyundan canları sıkılınca direk gidip kendi kitaplarını yerlerinden alıp ,yere oturup başlıyorlar sayfalarını çevirip resimleri incelemeye...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder