23 Kasım 2020 Pazartesi

GURME ARI




Gurme Bal’ın hikayesi Emekli Nakliyeci Alaeddin İnan’ın hobi amaçlı arıcılık kursuna gidip, kursu başarıyla bitirmesiyle başlıyor. Önce eş dost akrabalarına katkısız doğal bal üretmek amacı ile satın aldığı 10 kovan arı ile sonra her geçen gün artan kovan sayısını çoğalarak bugünlere geliyor .


Gurme Arı Balları’nı diğer ballardan ayıran  özellikleri;



Arıları Gezdirerek Bal Üretiyorlar 

Mevsimler değiştikçe, değişen çiçek çeşitliliğini takip ederek nerede hangi çiçek ne zaman açıyor ise oraya tırlarıyla arıları taşıyarak yıl boyu farklı çiçek özlerinden oluşan balları tırdan kovanları indirmeden sürekli arıları gezdirerek farklı çiçek türlerinin bulunduğu yerlere gidip farklı içerikli bal çeşitleri üretiyorlar.


Şu anda sürekli gezen 150 kovan arı ile hiçbir kimyasal , biyolojik veya tarımsal ilaç yada katkı maddesi kullanmadan, sadece kekik yağı, nane yağı, defne yaprağı ve okaliptüs yapraklarından faydalanarak tamamen doğal ürünler ve doğal mücadele teknikleri ile üretim yapıyorlar.



Ham Bal Üretiyorlar


Peki ham bal ne demek ? 




Bal, yüksek sıcaklıklara çıkartıldığında besleyici özelliğini kaybederek faydadan çok zararlı bir hale gelir. Gurme Bal, ballarını paketlerken 45 derecenin üzerindeki sıcaklıklara çıkartmadan bizlere sunuyor, 

balları donmasın ve akışkan özelliğini kaybetmesin diye müdahale etmek yerine tamamen besleyici özelliğini korumaya yönelik çalışıyor .

Ve ballarını paketlerken yoğun bir  filtrasyon uygulamayıp içlerinde daha çok polen ve propolis parçalarıyla daha besleyici, vitamin ve mineral açısından daha zengin kalmalarına özen gösteriyorlar.


 

Ve tüm bunları yaparken sadece balların  değil arıların da sağlığına dikkat ederek hem ballarının hem de arılarının sağlıklı, doğal ve katkısız olması için çalışıyorlar.


Gurme Bal çeşitleri;


IHLAMUR KESTANE BALI :

Kestane balı deyince akla ilk gelen ilaç niyetine kullanılan , çok fazla tüketilemeyen ağır bir baldır ancak Gurme Balın Ihlamur-Kestane balı; sadece kestane  değil ağırlıklı olarak ıhlamur çiçeklerinden elde edilen nektarı ihtiva etmekte. Ihlamur kestane ballarını üretmek için arılarını, Bursa Karacabey Longoz ormanlarının hemen üst kısmında bulunan ülkemizin belki de en yoğun ıhlamur ağacı popülasyonuna sahip olan Karacabey Kurşunlu Bal ormanlarına götürüyorlar ve burada yaklaşık bir ay boyunca ıhlamur çiçeklerinin en yoğun olduğu dönemde arıların bal üretmelerini sağlıyorlar. Bu bölgede aynı zamanda bulunan kestane ağaçlarından da nektar toplayan arılar ıhlamur ve kestane nektarlarını kendileri harmanlayarak peteklere yaklaşık %70 ıhlamur + %30 kestane balı olarak depoluyorlar. Böylelikle kahvaltıda rahatlıkla  tüketebileceğiniz kadar hafif ancak kestane balının faydalarını da içeren bir bal üretmiş oluyorlar.

 

TİRFİL – ADAÇAYI – PÜREN :

Mayıs ayında Çanakkale – Biga’nın kırsal bölgelerinde konaklayan arılar baharın ilk güneşli günleri ile birlikte bu bölgede açan kır çiçeklerinden aldıkları nektarlar ile bal üretirler, bu dönemde pek çok çiçek türünden çalışan arılar yoğun olarak buldukları çiçekler Meşe ağacının yanı sıra, Mor Tirfil, Adaçayı ve Erken Püren çiçekleri. Mor tirfil çiçekleri ve Meşe ağacından alınan nektarlar bala koyu pekmeze yakın bir renk verirken ada çayı nektarı hoş bir aroma katıyor ve erken püren çiçekleri ise mineral ve vitamin açısından balı zenginleştiriyor.

 

TRAKYA ÇİÇEK BALI :

Yaz aylarındaTrakya’da yoğun olarak bulunan ayçiçeklerinin nektarından üretilen baldır, tamamen çiçek balı olduğu için früktoz açısından zengin bir bal olan Trakya çiçek balı kahvaltıda keyifle yiyebilirsiniz aynı zamanda uygun fiyatıyla neredeyse çayınıza sütünüze  şeker yerine kullanabileceğiniz. Çiçek ballarının tamamı gibi Trakya Çiçek Balı’nın bir özelliği düşük sıcaklıklarda hızlı bir şekilde donar ancak benmari yöntemi ile kavanozu yaklaşık 45 C yi geçmeyecek sıcak suyun içerisinde bekleterek çözülmesini sağlayabilirsiniz veya bir kasenin içerisinde kalorifer peteğinin üzerinde de bekleterek çözülmesini sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder