3 Nisan 2022 Pazar

ÇILDIR GÖLÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER


 

Çıldır Gölü,

Ardahan ve Kars illeri içerisinde kalan göl, 120 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölüdür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikteki gölün 42 metreye kadar  derinliğe ulaştığı görülmüş. Çıldır Gölü, bir lâv akıntısı ve  bir moloz mahruti ile  birlikte meydana getirilmiş doğal set gölü. Beslendiği birçok  dere ve pınarlar var , tek çıktısı Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay’ın kolu Telek Çayı.  Göl etrafında yok denecek kadar az bitki örtüsü bulunuyor ,bu yüzden yaz aylarında bile yeşil değil toprak bir görünümü vardır.

 

Gölün etrafında hayvancılık yapılmaktadır.

Dört mevsim balıkçılık yapılıyor ve yöre halkı için çok önemli bir gelir kaynağı. 

Gölde yakalanan en önemli balık türü de Sazan balığı’dır.

 

 

·        ÇILDIR GÖLÜNE NE ZAMAN GİDİLMELİ? 

 

Çıldır Gölü’nün en güzel görünümü bana sorarsanız buz tutup, karlarla kaplandığı kış ayları. Çıldır Gölü, Aralık ayının ikinci haftasından itibaren donmaya başlasa da üzerinde yürüyebilmek için Ocak ayı bekleniryor. Ocak, Şubat ve Mart gölün tamamen donmuş olduğu aylar. Sadece kış turizmi yapılıyor olsada karın olmadığı o kısa yaz döneminde göl kenarında piknik yapanlar hatta gölde yüzenler bile oluyormuş eğer yaz aylarında giderseniz , görülmeye değer manzaralar yakalanabilir.

 

ÇILDIR GÖLÜNE NASIL GİDİLİR? 

 

Çıldır Gölü, Kars merkeze 65 km Ardahan merkeze de 57 km uzaklıkta. Kars’tan Çıldır Gölü’ne gitmek için taksi kiralayabilir, Kars merkezden hareket eden turlara katılabilir ya da araç kiralayıp kendiniz gidebilirsiniz .Bunun dışında toplu taşıma araçları ile direk Çıldır Gölü’ne gitme imkanınız maalesef bulunmuyor.

 

ÇILDIR GÖLÜNDE NE YAPILIR? 

 

Kışın donan gölde,

 •Yürümek






 •Buzda  balık avlamak

 •Festivallere katılmak

 •Danslara eşlik etmek 

 •Atlı  kızakla tura çıkmak en sevilen aktiviteler arasında.

 


Atlı kızaklar devamlı hareket halinde olup, yaklaşık 5 dakika sürüyor ama konuşarak daha uzun süreli planlayabilirsiniz. Kişi başı 25 TL alıyorlar . Biz iki yetişkin iki çocuk toplam 70 TL verdik.

 

ÇILDIR GÖLÜ’NDE YEMEK YEME

 

Çıldır Gölü’nün kenarında, gölde yetişen sazan balıklarını yiyebileceğiniz birkaç restaurant bulunuyor. Sarı sazan ya da sarı balık kızartması buranın en meşhur yemeği. Biz yemek yemedik ama birkaç tane restaurant olduğu söyleniyorki en çok Atalay’ın Yeri’ni tavsiye ediyorlar , gölün karşı ucunda bulunduğu için biraz uzak kalıyor. Yaklaşık 1 saat daha gitmeniz gerekebilir ama daha tenha olma ihtimali yüksek. Özellikle gölde balık tutmak aynı zamanda fotoğraf ve video çekmek isterseniz en uygun nokta olabilir benden  de size küçük bir tüyo. 

Sevgiler…

Nermin Merve Bozdoğan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder