20 Mayıs 2016 Cuma

Piyano'nun Çocuk Gelişimindeki Rolü ve Okul Öncesi Piyano Eğitimin Avantajları


Kaliforniali iki bilim adamının okul öncesi yaştaki 78 çocuk üzerinde yaptıkları araştırma, piyano ile  lQ ‘nun ilişkisini ortaya koymuş. Düzenli piyano dersleri alan çocukların lQ’larında yüzde 50 hatta daha fazla artış görülmüş. Bunun yanında matematik ve fen derslerinde çok daha başarılı olacaklarını öngörüyorlar ve gerçekten sonuçlar bu yönde.

Çünkü, Piyano çalmak, notalar, solfej hepsi matematiksel bir kurgudur.


Piyano çalarken,notaları algılayan beyniniz tuşlara dokunan parmaklarınıza ve aynı zamanda pedallara basan ayağınıza verilen emirle bir koordinasyon oluşturur. Piyano çalmak beynin birden fazla noktası çalıştığından birden fazla şeyi birarada düşünmeyi ve bağlantı kurmasını sağladığı gibi beynin kullanımını geliştirir.

Piyano eğitimi genellikle 3 yaşında başlıyor,erken yaşlarda tanışması en güzeli. Biz dün piyano ile tanıştık.Gayet ilgili ve hallerinden memnunlardı.



Sanırım doğduklarından beri dinledikleri klasik müziklerin ve evdeki oyuncak müzik aletlerinin etkisi büyük.



Piyano eğitimine okul öncesi başlamanın, birçok olumlu etkisi var,

Öğrenmeye en açık yaşlard olduklarından öğrenim süreleri daha kısa olup daha hızlı  geliştiriyorlar.


 Ayrıca okul ve ödev zorunluluğuyla henüz tanışmadıkları içinde, Piyano dersleri zorunluluk gibi gelmeyip sadece bir etkinlik olarak benimsiyorlarmış.

Ancak, eğitimin çok doğru şekilde alınıyor olmasına dikkat edilmeli tabiki.


Bunun içinde en önemli nokta öğretmenin,çocukla aynı noktada durup onu çok iyi tanıyor ve anlıyabiliyor olmasıdır.Bu sebeptendirki ;okul öncesi eğitim veren çoğu piyano öğretmeninin pedagoji eğitimi alır.

Tabiki, sadece öğretmenin değil piyano eğitiminde ebevynlerinde rolü büyüktür.




Piyano için kulak dolgunluğu, ilgili ve öğrenmeye istekli olmaları tamamen evdeki yaşamladaalaklıdır.Evde dinlenen Mozart,Beethoven vb piyanistlerin eselerine aşina oldukları gibi, yaşam tarzı gibi algılayıp ilgili olacaklardır.

Piyano çalan herkes piyanist olmak zorunda değil,özellikle çocuklarda piyano eğitimi lQ gelişimlerini, sanatla ilişkilerini ve bir hobby edinme ihtiyaçlarını geliştirme açısından önemli. Hatta öncelikli amaç zevk alıp piyano çalmaktan memnun olmaları olmalıdır diyor uzman pedagoglar.


Birde her çocuk ilgili olacak diye de bir kural yok, ancak bir kere ilgilenmedi diye ilgisi yok anlamına da gelmiyor. Mesela dün Lal piyano ya ilgi gösterirken Can etrafı keşfetme derdindeydi.

Umarım birgün ikisi birlikte annelerine resital yaparlar...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder