17 Şubat 2022 Perşembe

KARS HAKKINDA GENEL BİLGİLER








Sömestre Tatilimiz ve  İlk Durağımız KARS,

Kars'a ilk gidişimizdi, gitmeden önce günlerce çalıştım, notlar aldım, rezervasyonlar yaptırdım, kısacası her şeyi organize edip öyle gittik. 

Kars'ta nereye nasıl gittik, nereleri gezdik, ne yedik ne içtik, yemek yediğimiz restaurantlar hangileriydi, nasıl gezdik hepsini ayrı ayrı yazacağım ama önce sizlere Kars hakkında genel bir yaz yazmak istedim.

KARS

Doğu Anadolu Bölgemizin, Ermenistan sınırında bulunan Serhad Şehrimiz Kars'ın , M.Ö 3000'lere dayanan bir tarihi var. Asırlar boyunca birçok savaş gören Kars, Moğolların , Sasani' lerin, en son  Ruslar'ın saldırısına uğramış. Tarihi, büyük askeri mücadelelerle dolu şehrimizi gezerken bugün hala tarihin  izlerini hissedebiliyor,  savaşlardan kalma Tabya yapıları görebiliyor ve 40 yıllık Rus işgalinde kalan şehirde neredeyse adım başı Ruslar’dan kalma binalarla Baltık Mimarisini soluyorsunuz. 

Ülkemizin bir ucundaki Serhad şehrimiz Kars’a Doğu Ekspresi ile gitmekti hayalim, ama bilet bulamadığımız için uçak ile gittik. Uçak yolculuğu İstanbul’dan yaklaşık 1 saat 40 dakika kadar sürüyor. Küçük bir havalimanı var günde yaklaşık 7 uçak iniyor ve genelde hepsi dolu oluyormuş. Özellikle kış aylarında çok turist alıyor Kars.Havalimanında taksi bulunmuyor, sırayla gelen taksilere biniyorsunuz  eğer beklemek istemiyorsanız gitmeden önce otelinizden taksi isteyebilirsiniz.

Kars’ta gezip görebileceğiniz yerler



ANİ HARABELERİ


KARS KAFKAS CEPHESİ MÜZESİ


KATERİNA SARAYI


BOĞATEPE KÖYÜ




                                                 Kars Kalesi

                                                 Sarıkamış



Eski hamamlar, şimdilerde restaurant olanlar var hepsi nehir boyunca uzanıyor manzara süper.

Tabya’lar.

Kars’ta rehbersiz ve tursuz nasıl gezdik?

Gitmeden önce bayağı çalıştım, her seyahat öncesi yaptığım gibi. Önce yerel turlarla konuştum günübirlik turlara katılabiliyorsunuz,  fiyatı da çok uygun kişi başı 120 tl idi sanırım ama 15 kişilik araçlarla gidiyorlar. Genellikle rehberlik hizmeti de yok çünkü kokartlı rehber ücreti çok yüksekmiş.

7 kişilik turlarda var ona katılmak isterseniz de 15 kişinin fiyatını 7 kişiye bölüyorlar.  

Ben hem kalabalıkla gezmemek, hem de çocuklarla daha rahat hareket edebilelim diye taksi kiralamayı tercih ettim. Taksi konusu çok önemli çünkü çok yüksek fiyat istiyorlar.Bulduğum tüm taksilerle konuştum diyebilirim, hepsi 1000 tl istedi ve bir kuruş inmediler .Biz otelin tanıdık taksisiyle anlaştık en son  750TL’ye Çıldır Gölü’ne, Ani Harabelerine, Boğatepe Köyü’ne götürdü.

Size tavsiyem, gitmeden önce aracınızı ayarlayın ve  mümkünse uçaktan karşılayıp dönüşte Havaalanına ya da Tren Gar’ına kadar sizi bıraksın. Kars’ta herşey çok güzeldi ama maalesef taksicilerden çok kazık yedik. 25 tl’lik yola 70 tl verdiğimiz oldu, hatta ayarladığımız taksiciye bozuk yok dıye 50 tl fazla verip ertesi gün bizi gara’da bırakırsınız dedik fazla para aldığı hale gelmedi başka bir taksiye yeniden para verdik.

Eğer şöförlüğünüze çok güveniyorsanız en güzeli araç kiralamak. Ben karanlığa kalırız, kayboluruz diye cesaret edemedim çünkü yollar ısssız uçsuz bucaksız karlarla kaplı.

Kars’ta Hava Durumu ve Yollar

Biz 28 Ocak’ta Kars’taydık. Hava sıcaklığının -19 dereceye düştüğü anlar oldu ama hiç üşümedik. 





İçimize yün atletler giydik, yün içliklerimiz vardı.Kar montlarımız, şapkalarımız ve olmazsa olmaz eldivenlerimiz. Akşamları , sadece yürürken bile elleriniz üşüyebiliyor mutlaka iyi bir eldiven almanızı tavsiye ederim. Onun dışında hava çok soğuk olmasına rağmen hiç üşümedik tertemiz bir havası vardı ve yollar heryerde açıktı çünkü zaten oranın doğal hali bu. Sadece Kars Kalesi’ne çıkışta araba kaydı sonraya bıraktık çok dik bir yolu var ama korkmayın mutlaka çıkın.

Yılın 6 ayı karla kaplıymış Kars, en sıcak aylar Temmuz ve Ağustos dediler, bahar ve yaz aylarında da her yer yemyeşil olur çiçekler açarmış.

Kars’a ne zaman gitmeli derseniz, bence karlı hali bambaşkaydı ama bahar halide başka güzeldir.İnşallah yaz aylarında da gidip görme şansımız olur.

Kars’ta ne yenir?

Kars denince ilk akla Kaz ve Peynir geliyor. Her ikisinden de yedik ama çok daha güzel lezzetleri var.

Piti, Pörtleme, Hangel, Üzümlü Pilav, Mantı, Kaz eti, pişi, grawyer peyniri, kars kaşarı...

Genel hatlarıyla Kars, en kısa zamanda detaylarıyla da paylaşacağım.

 

Sevgiler...

Nermin Merve Bozdoğan